e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. | тел.: +38‎0 48 770 30 33; +380 68 735 22 67; +380 50 683 38 89

У КАС пропонують внести зміни, які дозволяють боротися зі свавіллям чиновників

У КАС пропонують внести зміни дозволяють боротися зі свавіллям чиновниківДо Кодексу адміністративного судочинства запропоновано ввести інститут зразкового рішення, який дозволить розвантажити суди від однотипних справ та захистить громадян від чиновників, які вперто не хочуть виконувати закон, а дотримуються якихось внутрішніх інструкцій, порушуючи права громадян.

Законопроектом №6232 запропоновано внести зміни до процесуального законодавства, які введуть в КАС поняття «типові», «зразкові адміністративні справи» і «зразкове розв'язання». Подібний механізм використовується для прийняття модельних або пілотних рішень, які виносить Європейський суд з прав людини.

Для реалізації такого механізму в Україні запропоновано ввести свої особливості. Зокрема, для показника «зразкового справи» буде потрібно мінімум 10 типових проваджень, позови яких повинні бути пред'явлені до одного і того ж держоргану. При цьому справу розглядає колегія з 5 суддів ВС за правилами спрощеного судочинства. Рішення може бути переглянуте в апеляційному порядку, а в касаційному - лише з двох підстав: якщо справу неправильно визнано типовим чи нетиповим.

Очікується, що запровадження інституту зразкового рішення дозволить розвантажити суди, сприяючи швидкому розгляду великої кількості однотипних справ, захистить громадян від чиновників, що ігнорують їх права та забезпечить єдність правозастосовчої практики, а так само вкаже на норми законодавства, які потребують змін.