e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. | тел.: +38‎0 48 770 30 33; +380 68 735 22 67; +380 50 683 38 89

Електромобілі планують звільнити від ПДВ і акцизу

Електромобілі планують звільнити від ПДВ і акцизуМіністр інфраструктури Володимир Омелян презентував Концепцію розвитку ринку електротранспорту в Україні. Вона передбачена законопроектом «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку галузі електричного транспорту в Україні».

Запровадження повного циклу виробництва електротранспорту, що дозволяє недорого придбати «зелений» автомобіль і сприяння розвитку бізнесу, який використовує такий транспорт буде реалізовано в рамках трьох компонентів:

  • розвиток ринку електротранспорту (термін 5 років);
  • залучення стратегічних інвесторів для виробництва готової продукції - електричного транспорту та зарядних станцій (термін 10 років);
  • локалізація виробництва компонентів електротранспорту, особливо батарей і компонентів до зарядних станцій (термін 15 років).

Таким чином, для розвитку ринку планується на 5 років, до 1 січня 2023 року, звільнити від ПДВ імпорт, подальші постачання електричного транспорту та зарядні станції, а також звільнити такий транспорт від сплати акцизу. Зміни не зачіпають електробуси, оскільки це єдиний, крім тролейбусів, вид колісного електротранспорту, який виробляється в Україні.

По завершенню цього терміну, пропонується до 2028 року скасувати імпортний ПДВ на комплектуючі до електротранспорту і до зарядних станцій. В цей період передбачається початок масового виробництва електрокарів в Україні.

На третьому етапі реформи передбачено тимчасове, до 1 січня 2033 року, введення нульової ставки ПДВ на вироблений в Україні електротранспорт, комплектуючі до нього, зарядні станції та комплектуючі до них.

Наголошується, що метою законопроекту є створення в Україні виробництва високотехнологічної продукції, якою є електричний транспорт і елементи його інфраструктури, а також надання українцям можливості придбати екологічний транспорт.